Kent konseyi, kent yaşamında; kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışır.
Belediyeler kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, noterlerin, varsa üniversitelerin, ilgili sivil toplum örgütlerinin, siyasî partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının ve mahalle muhtarlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılımıyla oluşan kent konseyinin faaliyetlerinin etkili ve verimli yürütülmesi konusunda yardım ve destek sağlar.
Kent konseyinde oluşturulan görüşler belediye meclisinin ilk toplantısında gündeme alınarak değerlendirilir.
Kayseri Kent Konseyi, şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sağlamak amacıyla yerel, ulusal ve uluslararası işbirliklerine açık bir yaklaşımla çeşitli çalışma grupları oluşturmuştur. Bu gruplar, bilimsel veriler ışığında proje geliştirme sürecinde aktif rol alırken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne sundukları önerilerle yerel yönetimlere katkı vermektedirler. Kentin refahını artırmayı hedefleyen bu gruplar, katılımcı bir anlayış benimseyerek, şehrin geleceği için ortak stratejiler üretmektedir. Ayrıca, teknolojik ve toplumsal yenilikleri takip ederek, belirlenen misyonlarına uygun faaliyetler yürütmektedirler. Çalışma Grupları, “yönlendirici” ler aracılığıyla çalışmalarına devam eder.